marți, 3 noiembrie 2009

Dezinformarea vazuta din Romania

Avand in vedere ca suntem in campanie electorala, primele cuvinte scrise vor fi despre un subiect strans legat de aceasta. Voi incerca sa fac un rezumat al ceea ce inseamna MANIPULAREA si DEZINFORMAREA.
In momentul de fata , oamenii poarta in ei, mai adanc ca oricand inradacinata, convingerea ca sunt liberi, cu desavarsire liberi, desi libertatea lor sta la picioarele politicalosilor (cum ii voi numi in continuare pe cei care fac parte din aceasta breasla). Dar libertatea aceasta nemarginita este similara cu libertatea unui fazan de a zbura prin voliera. Limitarile si constrangerile sunt atat de bine prezentate ca fiind drepturi si libertati, incat ajungem sa fim prizonieri fara lanturi.
Trebuie sa fim convinsi de un singur lucru: daca nu intotdeauna, atunci cel putin in anumite cazuri, politicalosul, nu vrea decat binele nostru, sau cel putin ceea ce considera el ca este spre binele nostru, fara sa ne ceara parerea si cautand chiar sa ne puna in imposibilitatea de a avea una, deoarece s-ar putea ca ea sa nu fie cea pe care o doreste el. Acesta este cazul in care dezinformarea depaseste limitele manipularii si afecteaza destinul insusi al omenirii si misiunea ei, presupunand ca are una.
Politicalosii evita cu grija situatiile in care ar fi obligati sa-si faca publice valorile (idealuri, principii, criterii de alegere a deciziilor). Ei merg pana la a inlocui valorile cu "sondaje", astfel incat, in cele din urma, existenta inlocuieste esenta. In mod normal, politica ar presupune existenta programelor, ridicarea problemelor, expunerea alternativelor de rezolvare a acestora precum si un apel la interesele si ratiunea cetatenilor, toate acestea au fost inlocuite cu concurenta imaginilor politicienilor, imagini create conform unei legi a bussinesului publicitar: "Daca nu ma accepti asa cum sunt in realitate, voi deveni in aparenta asa cum vrei sa ma vezi". A fost dezvoltata o "tehnologie a controlului" foarte bine pusa la punct, care cu ajutorul mass media (in primul rand al televiziunii) face sa dispara un fenomen care a fost important: opinia publica. In realitate incepe sa dispara societatea insasi. Nationalismul a devenit un subiect tabu, ceva rau, care dauneaza imaginii "externe", acesta fiind cel mai bun liant pentru pastrarea identitatii , a demnitatii, solidaritatii si respectului pentru cei care au incercat sa daruiasca un viitor mai bun urmasilor lor. Scopul este acela de a crea harababura in ganduri, de a le face ilogice si dezordonate, de a-l forta pe om sa se indoiasca de adevaruri vitale, stabile si sa ajunga fara aparare in fata manipularii, apt sa semneze orice i s-ar pregati.
Voi continua sa postez pe timpul campaniei electorale informatii care sa va ajute sa ganditi, sa ganditi ca si cand ati sapa in piatra, pentru a deslusi intentiile reale care stau in spatele a ceea ce va este prezentat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu